HOME http://www.events-malinska.com
Nešto o Malinskoj

 

MALINSKA

 

Malinska je poznato turističko mjesto na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, u Hrvatskoj.
Prevladava submediteranska klima, blage i kišne zime te topla i suha ljeta.
Povijest Malinske započinje u 15. st., izgradnjom mlina (melin, malin) po kojem je Malinska dobila ime. Nekada je bila glavna otočna luka za izvoz drva, kao i omiljena turistička destinacija bečke aristokracije, dok je danas poznato europsko ljetovalište. Razvoj Malinske započinje krajem 19. st. dolaskom prvog turističkog parobroda. U početku se to odnosilo na lovni turizam, a od 20. st. razvija se i zdravstveni i kupališni turizam. Od tad se Malinska polako razvija, a broj stanovnika povećava. Prema posljednjem popisu stanovnika iz 2001. g. u Malinskoj je živjelo 607 stanovnika.
Posjetitelji Malinske, oduševljeni njezinom ljepotom, često ju nazivaju i "biserom Kvarnerskih otoka".

 

Znamenitosti i kultura u Malinskoj

 

U neposrednoj blizini Malinske nalaze se spomenici koje vrijedi posjetiti.

Crkva franjevaca Sv. Marije MagdalenePortu, nalazi se na krajnjem zapadu Malinskog zaljeva. Nju su u 15. st. Frankopani darovali glagoljašima koji su uz nju izgradili samostan. Atrij ovoga samostana poznat je po glagoljskom lapidariju kojeg je izradio akademik Branko Fučić, a sadrži kopije najstarijih i najznačajnijih hrvatskih glagoljaških natpisa.
U sklopu samostana nalazi se muzej sa brojnim eksponatima iz prošlosti koji predočuju vjersku, kulturnu i gospodarsku prisutnost franjevaca trećeredaca na ovome području.
U ljetnim mjesecima samostan posjećuje velik broj znatiželjnika, dok se u večernjim satima u atriju samostana održavaju koncerti klasične glazbe poznatih hrvatskih i inozemnih umjetnika

  

Župna crkva sv. Apolinara u Bogovićima, sagrađena u 19. st., na mjestu na kojem se nekada nalazila kapelica. Dan općine i blagdan Sv. Apolinara zaštitnika župe i mjesta, slavi se 20. srpnja, a zadnji petak i subotu u srpnju svake se godine održavaju tradicionalne "Malinskarske noći".

 

Ranokršćanski crkveni kompleks u šumi Cickini u Malinskoj datira iz razdoblja između 5. i 7. st. Kompleks obuhvaća crkvu, ostatke nekoliko objekata, a ističe se i krsni zdenac. Tek 2002. godine započinju detaljnija istraživanja ovoga kompleksa. Tijekom istraživanja otkriveni su brojni ostaci poput kapitela, nosača grede oltarne pregrade iz 5. st., dijela ploče sa oltarne pregrade iz 6. st., ali i brojne druge iskopine.

 

 

Veliko raspelo koje se nalazi na vrhu brežuljka Fumak zavjetno je izradio Petar Trp nakon nesreće koja mu se dogodila kao iseljeniku u Australiji za vrijeme rada u šumi.
Raspelo je izrađeno od hrasta koji je rastao na području oko Fumka. Do Raspela vodi križni put sa postajama i nezaobilazna je destinacija mnogih posjetitelja, šetača itd.